Wat maakt het verschil bij de opleiding van de True-Pilates methode?

De follow-up is net zo belangrijk als de theorie!

De theorie van True Pilates
en de 10 boeken van Anna Rubau

True-Pilates is de meest authentieke methode zoals Joseph Pilates het heeft bedacht. De True Pilates boeken van Anna Rubau zijn een oplijsting van alle originele oefeningen, en hoe ze moeten worden uitgevoerd.

True Pilates is ook zeer diepgaand.

Het theoretische deel citeert alle technische details, zoals de settings van de toestellen, en het stipuleert de doelstellingen van de oefeningen en wat de klant nodig heeft. Maar er is meer…

Dat betekent ook dat je perfect moet kennen:

  • Het doel van elke oefening in functie van het resultaat. De perfecte coaching van de beweging, de activering van elke spier en zelfs de onderliggende spierdelen die de klant misschien nooit eerder heeft gebruikt.
  • De volgorde van de uitvoering van de oefeningen én belangrijk: het weten waarom! Weinig mensen kennen de diepe betekenis van de “flow” van oefeningen. Soms zelfs helemaal niet! De meeste studio’s werken zonder dat inzicht en zien de oefeningen eenvoudigweg als een manier om te bewegen en te sporten. De trainingen blijven oppervlakkig en missen compleet hun doel. Zonder resultaat!
  • Weten hoe je na de perceptie van de fysieke conditie van de klant of van zijn pathologie, met de middelen die je hebt, zijn situatie kunt verbeteren. “System” maakt deel uit van de training sessies om specifieke problemen of klachten weg te werken. Maar “System” is ook een apart en zeer technisch boek uit de 10-delige boekenreeks waarin specifieke oefeningen voor die specifieke problemen worden omschreven. Dat creëert een paramedisch karakter. Kortom, de trainer moet de aanpassingen van elke oefening kennen en kunnen toepassen in functie van de pathologie van de klant.
  • De technische aanpassingen van de True Pilates toestellen. Die zijn verschillend voor elke oefening: bij voorbeeld voor de reformer: de hoofdsteun, de schouderblokken, de voetstang, de veren, etc. …
  • De fysieke positie van de trainer om de cliënt te observeren, te corrigeren en te assisteren, en zo zijn conditie maximaal te verbeteren. Oplettendheid en attentie zijn zo belangrijk voor een correcte uitvoering en een maximaal resultaat. Goede Pilates trainers hebben “duizend ogen”!

De follow-up is net zo belangrijk als de theorie!

Anna Rubau de “Master Teacher” zegt:

Ik neem mijn tijd bij de uitleg van elke oefening. Ik ben van nature perfectionist en ik werk tot in de details. En ik luister… Ik hou ervan opmerkingen te horen en om vragen van de studenten te beantwoorden. Dan voel ik hun engagement. Ik blijf de verduidelijkingen herhalen tot ik zie dat elke student de hele context van de oefening begrijpt, en met de nadruk op de diepgang.

Anna Rubau: steeds bereikbaar, perfectioniste, luisterend oor, altijd met diepgang

Maar een goede follow-up gaat verder dan de opleidingsdagen. De studenten moeten ook hierna een back up voelen. Tijdens hun persoonlijke trainingen met collega studenten zullen er zeker vragen ontstaan.

Daarom zijn er wekelijkse vergaderingen via video conference waarin deze vragen worden beantwoord. In bijzondere gevallen kunnen studenten ook hun twijfels ventileren tijdens de week. Ik ben steeds bereikbaar om antwoorden te geven op alle vragen. Dat is mijn engagement.

Er zijn drie “Logische Estafetten” tijdens de True Pilates opleiding

Estafette 1

Kandidaat True-Pilates coaches volgen persoonlijke sessies met mij of met een gecertificeerde True Pilates prof. Dat is de eerste demarrage om een perfecte perceptie van elke oefening te maken. “Een conditio sine qua non”. Het is: “De oefening ervaren, leren, aanvoelen en begrijpen.” En dan: “Repeteren en blijven repeteren… “

Estafette 2

Kandidaat True-Pilates coaches komen naar de True Pilates Studio om te observeren. Hier assimileren ze de werkwijze hoe professionelen het doen. Ze toetsen deze ervaring aan hun basiskennis, maar ze zien ook hoe de True Pilates teacher de oefeningen aanpast aan de pathologie van de klant.

Elke klant heeft een droom of een probleem en er is van elke klant een persoonlijke fiche ter inzage, met alle technische gegevens, en zijn progressie! Hoe meer visuele ervaringen, hoe groter de impact, hoe meer persoonlijk verrijkend!

Estafette 3

Kandidaat True-Pilates coaches komen naar de True Pilates Studio om te trainen met een collega student of met een andere persoon die zich engageert als “body”. Hij of zij is dan de virtuele klant.

Met een collega student is het wel interessanter: Je kan met hem of haar van positie switchen en dan ook als body fungeren. Deze sessies zijn uiterst geschikt om met mekaar te discussiëren, eigen ervaringen uit te wisselen, en te leren. En dat is: “Het memoriseren van alle details en de “flow” van de oefeningen.”

True Pilates Opleiding theorie door trainer Anna Rubau

De True Pilates Opleiding enkel in kleine groep

“Master Teacher” Anna Rubau zegt:

Met mijn Pilates opleidingen zal ik wel nooit rijk worden. Mijn voldoening ligt elders. Het is als een roeping… Alleen met kleine geëngageerde groepen zal ik resultaten halen. Alleen zo kan ik een goede follow-up geven. Ik heb tijd nodig om de aspirant True Pilates coaches te zien, te horen en aan te voelen. Ik zoek geen kwantiteit met bomvolle zalen. Daarom geef ik de voorkeur aan kleine groepen van maximaal vijf kandidaten die het beste van zichzelf willen geven en de pure Pilates kwaliteit respecteren.

True-Pilates Training, deze opleiding is niet saai

Discipline en Inzet

Ik vraag veel discipline en inzet van mijn kandidaat Pilates coaches, maar het moet toch ook wel leuk blijven. We maken dus ook wel plezier. Op de foto missen we jammer genoeg Tugba en Renske. Met Alma, Julie en Marzena vormen zij een fijn “Pilates clubje” van aspirant coaches. Ze delen dezelfde passie en dezelfde voldoening.

PS: Wat ik wereldwijd zie gebeuren met de Pilates methode is extreem verontrustend: 

Ja, dat stemt mij triest en het irriteert me mateloos. Er is een hele verkeerde “Pilates Mania” aan de gang. De hype van Pilates had al zijn kwalijke kantjes, maar het wordt alleen maar erger.

Chicken Shit: Het internet staat er vol van… websites met “prachtige” verhalen, maar waar je niets concreets vindt over hun Pilates opleiding en hun Pilates ervaring. Ze pikken een graantje hier, een graantje daar, dan krijg je “chicken shit”. Het is waardeloze Pilates. 

Er zijn nu zowat overal zogenaamde Pilates activiteiten, privé thuis en in studio’s met toestellen, in parochiehuizen, in cultuurcentra voor een prijsje en vaak nog gesubsidieerd door de overheid.

Joe” Pilates had een droom dat de hele wereld zijn oefeningen zou trainen, maar niet op die manier.

Deze mix match van Pilates activiteiten met vaak onbekwame trainers keldert de kwaliteit van de “Art of Control”. Ze missen totaal de diepgang van het geniale bewegingssysteem.

Die manier van trainen geeft ook helemaal geen resultaat, het is als een ongeleid projectiel zonder doel: letterlijk en figuurlijk gevaarlijk. Ze doen maar wat… En wat het meest erge is:

Op Sociale Media gelooft men alles wat er staat geschreven! 

Zij scoren goed op de Sociale Media. Dat is Marketing!
Zo geven ze aan iedereen via Sociale Media een verkeerde impressie wat Pilates is, hun klanten krijgen een verkeerde perceptie… zij denken dan wel “Pilates te doen”… niet dus… maar zij weten niet beter!

Dat is een gevaarlijke trend… Want… Wij zien het hier gebeuren… Mensen komen bij mij in de True Pilates Studio en zeggen dan fier met een smile: ”Ja, ik heb al Pilates ervaring!” Na de training zeggen ze: “Toch niet dus, maar nu wel.”

En dan is er het laatste nieuwste van de “Pilates Mania”: Sommigen pretenderen nu de “Pilates Goeroe” te moeten spelen met hun eigen opleidingen, commercieel mooi verpakt op hun website. En voor een prijsje!!! Dan heb je Pilates van de onderste kant! Nefast! Deze “Anti Pilates” is als een epidemie en wordt blijkbaar alsmaar erger. Soms komen er studenten van deze Pilates studio’s bij mij om raad vragen, en ik luister naar hun verhaal…

Daarvan word ik triest, dat maakt mij kwaad, dat doet mij revolteren… en uiteindelijk zet het mij aan om erover te schrijven…