De Authentieke Pilates Methode voor professionele muzikanten

Hoe hou je als muzikant een goede fysieke conditie zonder last te krijgen van spierspanningen of kwalen?

Ontdek de beste manier… en doe onze True-Pilates oefeningen.

Muzikanten kunnen last krijgen van een grote verscheidenheid van pathologieën. Lange uren een instrument bespelen, het aanhouden van specifieke soms geforceerde houdingen en de repetitieve bewegingen kunnen fysieke stress veroorzaken. 

Spierblessures zijn meestal chronisch en verschijnen geniepig beetje bij beetje… 

De meest voorkomende zijn:

 • Schouder tendinitis
 • Tenosynovitis De Quervain of pijn in de pezen van de pols in de richting de duim
 • Carpaal tunnel syndroom
 • Schouder bursitis
 • Nek pijn
 • Rugpijn: cervicaal, dorsaal of lumbaal

Om een ​​instrument te bespelen moet je goed voor je lichaam zorgen…

Wat te doen om spierspanningen en blessures te voorkomen

Wat te doen om spierspanningen en blessures te voorkomen?

Om te voorkomen dat spierspanningen chronische blessures worden, moeten muzikanten de volgende attitudes aanleren:

 • Werk aan je houding.
 • Houd de romp ontspannen, de rug moet recht blijven. De torso mag niet inzakken. Zo vermijd je dat het gewicht van de romp op de lumbale zone gaat inwerken. Dat geeft uiteindelijk alleen maar lage rugpijn.
 • Leer de schoudergordel te gebruiken bij het bewegen van de schouders. Versterk die schoudergordel en hou de nek ontspannen om cervicale spanning te voorkomen.
 • Houd de nek lang om ook zo een cervicale spanning te vermijden. 
 • Versterk de gewrichten van de bovenste ledematen, de schouders, de ellebogen en de polsen om zo pijn in armen en vingers te  voorkomen.
 • Leer correct recht te zitten, houd het bekken neutraal en vermijd spanning in de lendenstreek.
 • Leer langdurig recht te staan ​​in een goede houding, zonder het kniegewricht te blokkeren om zo spanning in de benen en de onderrug te vermijden. Hou je voeten in Pilates-positie of in parallel en leg het gewicht van je lichaam op de wreef van je voet, niet op de tenen en niet op de hiel. 

Met de oefeningen van de Authentieke Pilates Methode zal dit allemaal heel vanzelfsprekend en begrijpelijk worden, een automatisme dat je een goede fysieke conditie garandeert om het beste van jezelf te kunnen geven in je dagelijkse bezigheden, je repetities en je concerten.

Oefeningen van de Authentieke Pilates Methode

De oefeningen van de Authentieke Pilates Methode zijn dé oplossing om je altijd fit te voelen. Met True-Pilates oefeningen voorkom je pijn en blessures. 

Je lichaam moet licht en ontspannen aanvoelen als je uren contact hebt met je instrument.

True-Pilates oefeningen zijn zeer compleet. Elk oefening betekent stretchen, versterken en controle houden. Net zoals een muzikant zijn instrument moet beheersen, en met beweging, kracht, expressie, crescendo of decrescendo de partituur moet aanvoelen, wordt bij True Pilates aangeleerd hoe je de bewegingen van je lichaam tijdens de oefeningen kan controleren.

Elke oefening heeft een bedoeling en een doel. De Pilates coach zal je tonen op welk moment welke oefening nodig is om spanningen te elimineren, en om blessures te verbeteren en te voorkomen. Hij weet perfect welke aanpassingen van een oefening nodig zijn om specifieke problemen op te lossen. Hij zal deze corrigerende oefeningen gebruiken om het gewenste doel te bereiken. Dat deel van een trainingssessie is heel persoonlijk en belangrijk.

Voordelen en resultaten de Authentieke True Pilates Trainingen

Muzikanten hebben veel discipline. Ze moeten vele uren repeteren, lange tijd een vaak statische houding aanhouden en dezelfde bewegingen herhalen. 

Discipline en regelmaat zijn voor hen geen holle woorden. Voor een goed resultaat met True Pilates gelden dezelfde regels. Discipline en regelmaat…!

Het voordeel echter van regelmatig True Pilates te trainen is het verrassende resultaat dat je in een korte tijd al ziet,…  en met een regelmaat van slechts één uur per week… Elke week éénmaal trainen is een “must do”…